Blog

Kilka słów o oleju kokosowym
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 271
Komentarze: 0
Olej kokosowy jeszcze do niedawna był postrzegany jako superfood, któremu przypisywano dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiele osób nadal używa oleju kokosowego do smażenia i przygotowywania zdrowych słodkich przekąsek oraz w celu pielęgnacji skóry. Dowiedzmy się zatem, jakie właściwości ...
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 241
Komentarze: 0
Ostryż długi, inaczej nazywany kurkumą jest wieloletnią, kłączową rośliną zielną, która należy do rodziny imbirowatych. W kłączach kurkumy znajduje się kurkumina, czyli organiczny związek chemiczny o szerokim spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej. Suplementy diety ...

Błonnik - dlaczego jest nam potrzebny?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 240
Komentarze: 0
Błonnik pokarmowy, nazywany inaczej włóknem pokarmowym to niejednorodna grupa związków chemicznych pochodzenia roślinnego, zaliczanych głównie do węglowodanów nieskrobiowych, które są oporne na działanie enzymów trawiennych człowieka. Błonnik pokarmowy pełni wiele istotnych funkcji ...

Jak poprawić odporność?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 287
Komentarze: 0
Jesień i zima to dwie pory roku, które zwykle kojarzą się z największą liczbą przeziębień i infekcji grypy. Istnieje wiele czynników, które wpływają na odporność naszego organizmu, a mianowicie dieta i suplementacja, aktywność fizyczna, sen, stres, relaks i wypoczynek, leki, ...
Autor: Łukasz Szostko
Przeczytano: 617
Komentarze: 0
Pojęcie ‘adaptogen’ jest stosunkowo młode. Używamy go od zaledwie kilkudziesięciu lat. Stosowanie adaptogenów w medycynie chińskiej ma jednak tradycję sięgającą tysięcy lat, choć po prostu inaczej je wtedy definiowano. Sprawdźmy jak wygląda historia roślin adaptogennych w ...
Wyświetlanie 81 do 85 z 242 (49 stron)