heading_title

Witamina E - działanie i właściwości
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 788
Komentarze: 0
Witamina E to grupa ośmiu związków organicznych rozpuszczalnych w tłuszczach (tokoferole i tokotrienole), które określa się mianem witaminy młodości. Witamina E jest ważnym składnikiem odżywczym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, gdyż działa jako silny ...

Cynamon jako cudowna przyprawa
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 690
Komentarze: 0
Cynamon jest dobrze znaną i cenioną przyprawą o charakterystycznym smaku i zapachu, którą pozyskuje się z kory cynamonowca. Jako przyprawę cynamon wykorzystuje się nie tylko do słodkich wypieków, lecz również do porannych owsianek i jaglanek oraz dań obiadowych z mięsem. Cynamon ...

Ksylitol - dobry zamiennik białego cukru?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 774
Komentarze: 0
Ksylitol powszechnie znany jest cukier brzozowy, należy do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego i stanowi dobry zamiennik białego cukru. Ksylitol jest otrzymywany z brzozy i charakteryzuje się identyczną słodkością, jak sacharoza (cukier stołowy), lecz jego wartość ...

Oliwa z oliwek, a smażenie
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 698
Komentarze: 0
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) jest niewątpliwie jednym z najczęściej stosowanych i zarazem najbardziej cenionych olejów roślinnych na całym globie ziemskim. Największe spożycie oliwy z oliwek notuje się w krajach śródziemnomorskich, takich jak Hiszpania, Włochy, ...

Owoce na redukcji - czy można jeść?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 755
Komentarze: 0
Wiele osób z nadmierną masą ciała ma obawy przed jedzeniem owoców na redukcji, gdyż zawierają one cukry proste, które wedle obiegowej opinii sprzyjają tyciu. Owoce są rzeczywiście bogate we fruktozę i glukozę, lecz zawierają również wiele innych składników o korzystnym wpływie na ...
Wyświetlanie 51 do 55 z 242 (49 stron)