Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Czy Ashwagandha może być stosowana z alkoholem?

Miarka z ashwagandhą w proszku obok drewniany napis ashwagandha na niebieskim tle
09 Maj 2024
Autor: Łukasz Szostko Przeczytano: 116 Komentarze: 0

W naszej kulturze alkohol zakorzenił się bardzo mocno. W ciągu roku jest multum okazji, które wiązane są towarzyskim spożyciem alkoholu. I choć alkohol definitywnie szkodzi zdrowiu w każdych ilościach, to niektórzy nie chcą rezygnować z jego okazjonalnego spożycia. Jednak co w sytuacji, gdy jest się w trakcie kilkumiesięcznej kuracji Ashwagandhą? Warto zadać sobie pytanie, jak wygląda relacja Ashwagandha a alkohol w dawkach rekreacyjnych.

Ashwagandha a alkohol – czy zachodzi jakaś interakcja?

Ashwagandha z alkoholem etylowym działają synergicznie. Oba środki stymulują układ GABA, więc wspólnymi siłami mogą to zrobić efektywniej. Tak więc wzajemnie wzmacniają swoje efekty hamujące układ nerwowy.

Przechodząc do sedna: czy można pić alkohol podczas suplementacji Ashwagandhą?

Jest to możliwe, pod pewnymi warunkami.

Jeśli już sięgamy po alkohol podczas stosowania Ashwagandhy, to powinna być to odpowiednio mała ilość, skorygowana o możliwość wzmocnienia jego działania przez Ashwagandhę. Dla przykładu badanie na gryzoniach pokazało, że dzięki dołączeniu Ashwagandhy do alkoholu możliwe jest zmniejszenie lęku społecznego, nawet gdy dawka alkoholu jest tak niska, że samodzielnie nie byłaby w stanie wywołać takiego efektu.

Podczas stosowania Ashwagandhy można wypić mniejszą ilość alkoholu, a przy tym nadal cieszyć się zwiększeniem społecznej otwartości i mniejszą toksycznością.

Czy Ashwagandha może pomóc odstawić alkohol?

To ciekawe zagadnienie. Faktycznie są ku temu przesłanki, choć głównie z badań na zwierzętach. Ashwagandha samodzielnie lub w połączeniu z innymi suplementami może być pomocna w redukowaniu objawów zespołu odstawiennego po zaprzestaniu spożywania alkoholu, takich jak wzrastający poziom lęku. W parze z Ashwagandhą sprawdzano Shilajit lub Brahmi (Bacopa monnieri).

Stosowanie Ashwagandhy ma też potencjał zmniejszający pociąg do sięgania po alkoholowe trunki. Wynika to z faktu, że Ashwagandha działając na układ GABA poprawia bazowe samopoczucie. Gdy na co dzień czujemy się lepiej, mając mniej stresu, lęków i napięcia emocjonalnego, to potencjalne korzyści z wypicia alkoholu nie są tak potrzebne. Po prostu zmniejsza się kontrast pomiędzy samopoczuciem bez alkoholu i z nim.