
Now Foods Bromelain 500mg 60 kaps.
- Zapobiega powstawaniu skrzepów
- Wykazuje działanie antybiotyczne
- Wysoka aktywność enzymatyczna
- Przyspiesza gojenie się ran
- Ułatwia rozkład protein
- Działa przeciwzapalnie
- Modulator odporności
- Wspomaga trawienie
Now Foods Bromelain to suplement diety w skład którego wchodzi bromelaina - naturalny wyciąg z ananasa. Bardzo duża aktywność enzymatyczna (aż 2400 GDU!) gwarantuje wysoką skuteczność i odpowiednią siłę działania.
Preparat jest rekomendowany głównie w celu poprawy czynności układu pokarmowego, jednak spektrum jego prozdrowotnych właściwości jest dużo szersze. Pozwala ono na wykorzystanie suplementu również dla wzmocnienia odporności, przyspieszenia regeneracji po urazach i kontuzjach oraz w ramach prewencji chorób układu krążenia.
Bromelaina to naturalny enzym ekstrahowany z owoców lub łodyg ananasa, zaliczany do grupy proteinaz. Ich głównym zadaniem jest hydroliza wiązań peptydowych, dlatego o bromelainie mówi się, że jest enzymem trawiącym białko. Podstawowym składnikiem bromelainy jest frakcja proteolityczno – sulfhydrylowa. Inne aktywne związki to fosfatazy, glukozydazy, celulazy i glikoproteiny. Za terapeutyczne właściwości bromelainy odpowiedzialne jest synergiczne działanie wszystkich zawartych w niej substancji, a nie jednego konkretnego czynnika, który można by było wyizolować.
Poprawa trawienia
Stosowanie bromelainy do posiłku, zwłaszcza zawierającego białko, podnosi efektywność procesu trawienia. Jest to o tyle istotne, że niestrawione białko nie tylko wywołuje problemy gastryczne, ale jest również odpowiedzialne za alergie pokarmowe i nasilenie objawów chorób autoimmunologicznych.
Powszechnie uważa się, że większość przyjmowanych doustnie enzymów zostaje zniszczonych w kwaśnym środowisku żołądka. Nie dotyczy to bromelainy, która zachowuje swoje właściwości w szerokim zakresie pH, a jej działanie nie ogranicza się tylko do żołądka, ale rozciąga również na jelito cienkie.
Bromelaina może przejmować funkcje pepsyny (podstawowy składnik soku żołądkowego, odpowiedzialny za prawidłowe trawienie) i trypsyny (enzym trzustki zaangażowany w rozkład białek) w sytuacjach ich niedoboru w organizmie. Z powodzeniem stosuje się ją jako uzupełniający enzym trawienny przy niewydolności trzustki.
Wzmocnienie odporności
Bromelaina, podobnie jak inne enzymy ogólnoustrojowe, moduluje pracę układu odpornościowego. Odpowiada za produkcję cytokin, zwłaszcza z grupy interleukin. To od nich w dużej mierze zależy odpowiedź immunologiczna.
Bromelaina osłabia biofilm wytwarzany przez chorobotwórcze mikroorganizmy dla ochrony przed działaniem czynników, które mogłyby je zniszczyć. Uszkodzenie biofilmu sprawia, że mogą być one z łatwością pochłonięte przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego zwane makrofagami.
Właściwości przeciwzapalne
Bromelaina wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Reguluje wydzielanie prostaglandyn prozapalnych i przeciwzapalnych, dzięki czemu zapobiega rozprzestrzenianiu stanu zapalnego, niweluje towarzyszące mu często obrzęki i ból. Jest bardzo przydatna w leczeniu urazów i kontuzji w obrębie tkanek miękkich, takich jak naciągnięcia mięśni, ścięgien.
Właściwości przeciwskrzepowe
Bromelaina działa antyagregacyjnie. Powstrzymuje patologiczne zlepianie się płytek krwi, które prowadzi do utworzenia groźnych skrzepów. Ogranicza ponadto nadmierną przyczepność płytek krwi do komórek śródbłonka wyściełającego tętnice. Wykazuje aktywność fibrynolityczną – pobudza procesy fibrynolizy, prowadzące do rozkładu zakrzepu. Zapobiega zakrzepicy i zwężaniu tętnic, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Właściwości antybiotyczne
Bromelaina ma działanie antybiotyczne. Jest skuteczna zwłaszcza w walce z infekcjami w obrębie górnych dróg oddechowych – zatok, oskrzeli. Dzięki ograniczaniu gęstości śluzu może być stosowana w przypadku astmy. Bromelainę można stosować łącznie z antybiotykami – ułatwia przyswajanie penicyliny i amoksycyliny.
Podsumowując, Bromelain to suplement o szerokiej gamie zastosowań. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom pozostającym na dietach wysokobiałkowych oraz sportowcom, którzy z racji dużego zapotrzebowania na proteiny spożywają większe niż standardowe ilości białka. Dodatkowym benefitem płynącym z suplementacji będzie wsparcie procesów regeneracji po ewentualnych kontuzjach czy urazach.
Zalecane spożycie
Przyjmować 1 kapsułkę raz do dwóch razy dziennie z posiłkiem albo między posiłkami.
Informacje dodatkowe:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25°C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.
Środki ostrożności:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. W przypadku występowania chorób lub stosowania produktów leczniczych skonsultować przyjmowanie suplementu diety z lekarzem. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.
Składniki
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Bromelina (2400 GDU/g) (z ananasa) | 500 mg | - |
Celuloza (kapsułka), skrobia ryżowa, stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka
Producent i dystrybutor
Producent:
NOW® Foods
244 Knollwood Drive
Bloomingdale, IL 60108
USA
Dystrubutor:
Olivit Sp. z o.o.
Blacharska 11
61-006 Poznań
Polska





