Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Ksylitol - dobry zamiennik białego cukru?

Miseczka z ksylitolem na tle gałęzi brzozy
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 157 Komentarze: 0

Ksylitol powszechnie znany jest cukier brzozowy, należy do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego i stanowi dobry zamiennik białego cukru. Ksylitol jest otrzymywany z brzozy i charakteryzuje się identyczną słodkością, jak sacharoza (cukier stołowy), lecz jego wartość energetyczna jest prawie o połowę mniejsza. Ksylitol może być również pozyskiwany z kukurydzy lub produkowany z udziałem drożdży.

Ksylitol – ile ma kalorii?

Wartość energetyczna ksylitolu wynosi dokładnie 2,4 kcal/1 g, zaś białego cukru 4 kcal/1g. Oznacza to, że ksylitol jest niemal dwukrotnie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier stołowy iw dodatku nie przyczynia się do znaczącego zwiększenia stężenia glukozy we krwi ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 7). Jedna łyżeczka ksylitolu (5 g) dostarcza 12 kcal, natomiast jedna łyżeczka (5 g) białego cukru aż 20 kcal. Mniejsza kaloryczność ksylitolu wynika z tego, że jest on jedynie w połowie wchłaniany w przewodzie pokarmowym, a pozostałe 50% ulega fermentacji w jelicie grubym. Ksylitol pełni rolę dobrego zamiennika białego cukru w diecie wszystkich osób, którym zależy nie tylko na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej i/lub długotrwałym utrzymaniu prawidłowej masy ciała, lecz także na zmianie nawyków żywieniowych na bardziej prozdrowotne (więcej o liczeniu kalorii).

Ksylitol – właściwości

Z aktualnych badań wynika, że regularne spożywanie ksylitolu może zmniejszać o 17% ryzyko rozwoju próchnicy zębów. Uważa się, że skuteczna dawka ksylitolu w zapobieganiu wystąpienia próchnicy wynosi od 6 do 10 g na dobę i zaleca się ją podzielić na 3-5 mniejszych porcji w ciągu dnia. Okazuje się, że ksylitol nie jest metabolizowany przez florę bakteryjną jamy ustnej, dzięki czemu nie jest wykorzystywany jako pożywka do produkcji kwasów przyczyniających się do pojawienia się próchnicy i stanów zapalnych przyzębia. Spożywanie ksylitolu zamiast białego cukru może zmniejszać ilość bakterii kariogennych Streptococcus mutans, których obecność jest związana z rozwojem próchnicy. Poza tym wyniki badań na zwierzęcych modelach doświadczalnych wykazały, że ksylitol może zwiększać jelitowe wchłanianie wapnia oraz zawartość składników mineralnych w kościach, co chroni przed zmianami osteoporotycznymi wynikającymi ze starzenia się organizmu. Sugeruje się również, że ksylitol nasila produkcję kolagenu oraz może wzmacniać układ odpornościowy. Główne korzyści zdrowotne wynikające z regularnego stosowania ksylitolu jako dobrego zamiennika białego cukru wiążą się z jego właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi.

Ksylitol – zastosowanie

Ksylitol wykazuje słodkość porównywalną do białego cukru stołowego i cechuje się najwyższą słodkością spośród wszystkich polioli (alkoholi wodorotlenowych). Wśród produktów żywnościowych dostępnych na rynku, które najczęściej zawierają w swoim składzie ksylitol, wymienia się przede wszystkim: cukierki, lizaki, żelki owocowe, gumy do żucia, dżemy, konfitury, czekolady, migdały prażone oraz kremy orzechowo-migdałowe. W aptekach, drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością można również spotkać pasty do zębów oraz płyny do płukania jamy ustnej, które zawierają ksylitol. W warunkach domowych ksylitol jest najczęściej stosowany zamiast białego cukru do słodzenia kawy, herbaty i innych gorących napojów, jak również do wypieków, kisieli, budyniów, dżemów oraz pozostałych słodkich przekąsek. Ksylitol charakteryzuje się dużą stabilnością w wysokich temperaturach, dlatego może być z powodzeniem dodawany do ciast, bez obawy o utratę słodkiego smaku. Ksylitol powinien być stosowany jako zamiennik białego cukru przez pacjentów z otyłością, cukrzycą oraz insulinoopornością.

Ksylitol – czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Ksylitol jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i może być spożywany przez małe dzieci oraz kobiety ciężarne. Wykazano, iż ksylitol nie wywiera szkodliwego działania na płód ani nie posiada właściwości rakotwórczych. Ponadto nie stwierdzono wystąpienia żadnych poważnych skutków ubocznych wynikających ze spożywania dużych ilości ksylitolu, dlatego nie ustalono dla ksylitolu maksymalnego limitu dziennego spożycia. Jednakże zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki ksylitolu w ilości 15-20 g, gdyż zbyt wysokie spożycie ksylitolu może u niektórych osób przyczyniać się do wystąpienia wzdęć, bólu brzucha, nudności oraz biegunek. Warto również nadmienić o tym, że ksylitol i wszelkie produkty zawierające w swoim składzie ksylitol nie powinny być podawane psom, gdyż są niebezpieczne dla ich zdrowa i mogą prowadzić nawet do ich śmierci.

Ksylitol – gdzie kupić i jak przechowywać?

Ze względu na właściwości higroskopijne (zdolność do wiązania wody), ksylitol powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach (najlepiej szklanych) i w suchym miejscu bez stałego dostępu światła słonecznego. Cena ksylitolu waha się najczęściej w zakresie od 30 do 40 zł za jednokilogramowe opakowanie. Ksylitol jest obecnie powszechnie dostępny w sprzedaży detalicznej i coraz częściej można go kupić nie tylko w dużych supermarketach, lecz także mniejszych dyskontach spożywczych, aptekach, drogeriach, sklepach zielarsko-medycznych, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych.